8.4 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Турски обвинител погна журналисти от „Шарли ебдо“

Броят на „Шарли ебдо“ с карикатурата-предизвикателство към президента Ердоган

Прокурор в Турция поиска до 4 години затвор за четирима сътрудници на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“. Той ги обвинява, че са обидили президента Реджеп Тайип Ердоган с карикатура, публикувана миналата година, предаде Анадолската агенция.

Четиримата обвинени са карикатуристката Алис Пети и трима журналисти от прочутия седмичник: Жерар Биар, Жулиен Сериняк и Лоран Сурисо.

Публикуването на тази карикатура през октомври м.г. предизвика гнева на Ердоган, в контекст на силно дипломатическо напрежение между Анкара и Париж, припомня агенцията. Карикатурата изобразяваше президента Ердоган по фланелка и долни гащи, седнал във фотьойл с бира в ръка, а с другата ръка повдига полата на забулена жена и се провиква: О-о-х! Пророкът!“

В обвинителния си акт, който трябва официално да бъде приет от съда, за да започне процес, турският прокурор заявява, че тази карикатура „по никой начин не се вписва в рамките на свободата на словото или на печата“. По думите на държавния обвинител, карикатурата е „вулгарна, неприлична и позорна“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html