9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

25 години „брак по сметка“ между Китай и Иран

Дипломатите на Китай и Иран се поздравяват с лакти след подписването на споразумението (Снимка: ЕПА/БГНЕС)

Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и Ван Ий подписаха в Техеран 25-годишен договор за стратегическо и търговско сътрудничество, който се обсъждаше от няколко години, предадоха световните информационни агенции.
Предложението за това споразумение беше направил китайският президент Си Цзинпин по време на посещение в Иран преди пет години, информира БТА.

Тогава Техеран и Пекин се договориха да изработят пътна карта за реципрочни инвестиции в сферите на транспорта, пристанищата, енергетиката, индустрията и услугите.

Документът, определян като „пълна пътна карта“, съдържа политически, стратегически и икономически клаузи, заяви по-рано говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде. Засега не са известни подробности за съдържанието на договора.

Последните подробности по него са били уточнени днес по време на срещата между Ван Ий и Али Лариджани, съветник на иранския върховен лидер Али Хаменей, който е също така специален представител на Ислямска република Иран за стратегическите отношения с Китайската народна република, съобщи официалната агенция Ирна.

Подписването на този договор показва, че Техеран дава приоритет на отношенията със страните от Изтока, което за Иран са Китай, двете Кореи, Индия, Япония и Русия, отбелязва АФП.

Това следва насоките на Хаменей, дадени през 2018 г. и означава скъсване с един от популярните лозунги на Ислямската революция през 1979 г.: „Нито Запад, нито Изток, Ислямска република!“

Проектът за подписания днес договор датира още от посещението на китайския президент Си Цзинпин в Техеран през януари 2016 година. Тогава той и иранския му колега Хасан Рохани решиха да подобрят двустранните връзки.

Освен с Лариджани, Ван Ий се срещна и с иранския президент Хасан Рохани, съобщава ТАСС. В разговора си двамата политици са обсъдили двустранните отношения.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html