9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Смъртна присъда ли е апаратното дишане при ковид?

сн. Архив

Много голям е рискът да изгубят живота си пациентите, достигнали до фазата на апаратно дишане заради заболяване от коронавирус, става ясно от думите на шефа на отделението за болни от COVID-19 в столичната „Аджибадем Сити клиник“ д-р Николай Увалиев.

„Всички пациенти, болни от коронавирус, достигнали до апаратно дишане, са с много голям риск за фатален край – 40-80%, в някои случаи – до 90% смъртност при достигане до апаратна вентилация“, уточни д-р Увалиев.

Затова е много важно на време да се диагностицира коронавирусът, да се приемат лекарства и ако е необходимо да се хоспитализират болните, обясни още той.

Увалиев призна, че имат и неуспехи при хора на апаратно дишане в практиката си и това много ги разстройва, защото са се борили до край за техния живот. „30-40 дни сме се опитвали да върнем пациенти с коронавирус, но не винаги успяваме“, каза докторът.

„Шансовете да оцелееш след 92 дни на апаратно дишане са индивидуални, но определено е резултат, с който екипът може да се гордее“, обясни специалистът, след като 50-годишен мъж бе изписан тази седмица, сега е в добро състояния и няма данни за дихателна недостатъчност.

Плод на усилията на всички в болницата беше това, както и доверието, което ни гласува семейството му, добави медикът.

Д-р Увалиев заяви, че COVID отделението му е препълнено, а и има пациенти с данни за дихателна недостатъчност, но се надява натискът да се намали.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html