12.1 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

Сърбия пусна безплатни ваксини за чужденци, извиха се опашки

Дойче веле

Пред центровете за имунизиране в Белград се извиха опашки, на които своя ред да получат ваксина чакаха граждани на Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. На границата с Босна и Херцеговина дори се стигна до задръствания.

Снимка Дойче веле

Сърбия продължава да е сред първенците по ваксинации в Европа. Страната използва ваксини на четирима производители – Biontech/Pfizer, AstraZeneca, Спутник V и китайската Sinopharm, от която вече са доставени два милиона дози. В началото на април се очаква да пристигнат още един милион дози от този препарат.

В петък Сърбия стана и първата европейска държава, започнала да ваксинира мигранти. Телевизия RTS съобщи, че в лагер за бежанци близо до Белград над 500 души са се регистрирали за ваксинация с препарата на AstraZeneca. Агенцията на ООН за бежанците приветства решението. Сръбските власти също така предлагат часове за ваксинация на хора от съседните страни като Босна и Херцеговина и Северна Македония.

На този фон в последните дни Сърбия отбелязва ръст в броя на новозаразените, а скептичността към ваксините забавя темпото на имунизацията. Ресторантите и търговските центрове трябваше да затворят, след като болниците в Сърбия започнаха да се задъхват.

Александър Вучич, снимка Интернет

Фактът, че президентът Александър Вучич все още не се е ваксинирал публично, макар вече около десет пъти да е заявявал намерението си да го направи, буди възмущение. „Изглежда сякаш или не вярва на ваксините, или го е страх от спринцовката“, коментира епидемиологът Зоран Радованович пред телевизионния канал N1.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html