13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Как може да се реши проблемът между София и Скопие

сн. Архив

България и Република Северна Македония могат само с преговори да разрешат проблемите помежду си, обясниха пред БНТ историкът проф. Христо Матанов и Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Според Матанов е трудно да си българин в РСМ. „Напоследък призивите бяха „Бийте ги, за да не съществуват!“. Новото в отношенията между двете страни е добре забравеното старо. Хубаво е, че започна да се говори по въпроса. Важна е официалната политика, защото е свързана с писането на учебници и налагане на определено мнение от страна на медиите. Има опити за лобиране“, коментира той.

По думите му спорът за историческата истина е работа на историците, политиците трябва да решат Македония готова ли е за членство в ЕС или не. „ЕС трябва да разбере, че Македония не е Белгия, не е Люксембург, не е Лихтенщайн, не е възникнала само благодарение на дипломатически игри. Когато една държава показва неприлични жестове на българите по телевизията, когато гори знамена и разрушава паметниците, това европейско поведение ли е. Аз като бях в Македония, ме черпиха елитно вино, посветено на братя Миладинови“, допълни Христо Матанов.

Любомир Кючуков добави, че новото е резултатът от съвещанието при президента миналата седмица. „Там за първи път беше поставен акцентът върху хората, защото борбата срещу македонизма, който се стреми да създаде нова идентичност, е борба за съзнанието на хората. Защитата на правата на българските граждани и гражданите на Република Северна Македония с българско етническо самосъзнание е понятна и важна тема за Европейския съюз, това е и полето от което можем да търсим подкрепа“, каза Кючуков.

Според него това е ясно послание, че трябва да се мисли за Македония като за хора, е не като за територия, на фона на изказванията в ЕП, че Македония е била и ще бъде българска или на рисуването на карти, където тя е част от територията на България.

„Смущаващо е, че тези изказвания нямаха реакция в България. В резолюцията е казано, че не трябва да има опити за злоупотреба от страните членки за решаването на двустранни исторически или културни проблеми. Приветстват се усилията само на Република Северна Македония за решаването им. Резолюцията и Докладът на ЕК е за това, че преговорите трябва да започнат прекалено бързо“, коментира Любомир Кючуков.

По думите му изводът е, че България е проиграла цялото си предимство на страна членка на ЕС. „Ние се борим с управляващите в Скопие, но вече се борим с европейските институции. Успяхме да настроим всички срещу нас, не успяваме да си аргументираме действията. Отворихме вратата за връщане на сръбското влияние в Република Северна Македония. Рязко се засилиха антибългарските настроения в Северна Македония, което е резултат от нашите действия“, каза още Кючуков.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html