27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Кичур от косата на Наполеон отива отново на търг

Парчето побеляла коса е взето от победения френски император, след като е изпратен в изгнание на отдалечения остров Света Елена след битката при Ватерло през 1815 година. (Снимка: Ewbanks / BNPS)

На търг във френския град Шербур ще бъде изложен златен медальон с кичур от косата на Наполеон Бонапарт, съобщи в. „Фигаро“, цитирана от БТА.

Медальонът стана известен още през 2015 г., когато и беше открит случайно от рабоник ангажиран с почистването на имот. Надпис на гърба на кутията гласи: „Косата на Наполеон 1-ва Света Елена 1816 г.“

Парчето побеляла коса е взето от победения френски император, след като е изпратен в изгнание на отдалечения остров Света Елена след битката при Ватерло през 1815 година.

През 2015 г. реликвата беше пусната за продажба на търг с начална цена от 1500 паунда, но поради нивото на интерес към него, той беше продаден на цена от 7 500 британски лири.

Стартовата цена сега за наддаванията е 1500 евро, като аукционът ще се състои на 11 април. Първият притежател на медальона с вложената в него коса е бил граф Еманюел дьо Лас Каз. Той е придружил Наполеон по време на изгнанието му на остров Света Елена. След смъртта на френския държавник графът изнася от острова медальон, в който влага кичур от косата на умрелия император.

Заедно с медальона спечелилият търга ще получи и писмо от граф Дьо Лас Каз от 1815 година, в което се казва, че косите на Наполеон са били подстригани на борда на кораба „Нортъмбърланд“ през същата година.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html