18.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

На кафе в Париж с художничката Лили Кючукова

Лили Кючукова, Кафене в Париж (снимка: Община Пловдив)

През месец март ежегодно се чества френската реч, както във Франция, така и по света. 75 държави и правителства са част от международната организация на франкофонията – 890 млн. мъже и жени, разпределени на петте континента, или 13% от населението на света говори и споделя френския език и неговите ценности. България е член на това движение от 1993 година.

Тази година ще мине под знака на 30 годишнината от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив, когато през 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България, а в града пристигна и първият френски Генерален представител и директор, г-н Жан-Никола Льофийол.

Този месец е 26-тото издание на „Седмицата на Френския език” даваща възможност да се чества неговото езиково богатство. Една от основните мисии на Алианс Франсез, като международна франкофонска културно-образователна институция е да промотира френския език, правото на избор и мултилингвизма в международен мащаб”. Изданието на франкофонията 2021 минава и под знака на личностното изразяване.

Като част от празненствата са многобройните традиционно организирани конкурси за ученици и студенти като „Златното перо”, които тази година се провеждат онлайн, 14-ти световен интернет турнир по френски език „Олифран” и други онлайн олимпиади на френския език.

На 1 април, Алианс Франсез кани и „На кафе в Париж” с Лили Кючукова. Една изложба акварел и живопис, свързана с Париж, но и с финото и деликатно изобразяване на жената, на нейната душевност и преживявания. Един женски мир изпълнен с елегантност, деликатност, загадъчност на формите, поетичност в образите, меланхолна красота и финес. Лили рисува женската душа и нейните мечтания и блянове.

Откриването е от 18,30 ч. в х-л Ландмарк, Гребна база Пловдив. 

Лили Кючукова е родена на 5-ти септември 1958 г. Завършва през 1983 г. Факултета по Изобразително Изкуство във Велико Търновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. От 1991 е член на Съюза на българските художници. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина, най-вече във Франция. Нейни творби са собственост на ГХГ София, ГХГ Пловдив,частни колекции в страната и чужбина – Франция, Холандия, Америка, Италия, Германия, Швейцария, Австралия, Австрия.

Лили Кючукова работи в областта на фигуралната живопис и акварела. Нейното творчество е посветено изцяло на финото и деликатно изобразяване на жената, на нейната душевност и преживявания.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html