26.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

Полет към екстремно спускане погубил Петр Келнер (видео)

колаж Антени

Петр Келнер е загинал на път към спортно преживяване, наречено хелискиинг, съобщават чешките медии, цитирани от „24 часа“.

При този спорт скиорите се изкачват с хеликоптер до високи върхове, до които няма лифтове, и се спускат по склоновете. Те са необработени и няма писти. Хелискиингът е измислен в Аляска.

При такова изкачване в американския щат, хеликоптерът се е разбил в глетчер в Аляска на 50 км източно от град Анкъридж. И петимата души на борда са загинали. Хеликоптерът е бил Еърбъс AS350 B3 и се е разбил в глетчера Кник.

Келнер, на 56 г., е загинал заедно с Бенжамин Лароше, също от Чехия, двама от гидовете от Tordrillo Mountain Lodge, където са били отседнали, и пилота на хеликоптера, пише „Ню Йорк таймс“.

Има и един оцелял в тежко състояние. Националният борд за безопасност на транспорта започна разследване на причините за катастрофата. Сигналът е бил подаден в 20 ч. в събота – хеликоптерът не се е завърнал от полет и отломки от катастрофата са били видени в глетчера Кник.

Хелискиингът е много опасен екстремен спорт, който привлича търсачите на силни усещания и в който има много малко място за грешки, пише вестникът.

Tordrillo Mountain Lodge предлага на любителите седмични пакети по 15 000 долара на човек, които включват и хеликоптерните чартъри за хелискиинг. Според курорта Келнер е бил чест техен гост и приятел. в 17-годишното им съществуване за пръв път се случвал подобен инцидент.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html