18.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Трите „Д“ изиграха лоша шега на българите насред пандемията

д-р Християна Бацелова, кадър БНТ

На българите им липсва дисциплина, не спазват социална дистанция, а и дезинфекцията не е на достатъчно ниво, за да се предпазим успешно от разпространението на коронавируса. Към тези проблеми се добавят още неносенето на маски и бумът на фалшиви новини за ваксините, каза в интервю за БНТ епидемиологът д-р Християна Бацелова.

„За да се разпространява вирусът, значи има контакт. Ако прекъснем контакта, той няма как да се разпространява“. Тя отговори на зрител на обществената телевизия, който се е заразил между поставянето на двете дози на ваксината, като каза, че втората доза е редно да бъде поставена след оздравяване.

Наличието на антитела не означава, че човек ще има по-бурна реакция след поставянето на ваксина. Д-р Бацелова съобщи, че човек трябва да се пази дори след ваксинация: „Самата ваксина не може да разболее“.

Тя беше категорична, че една ваксина сама по себе си не може да доведе до смъртност: „Няма как ваксината срещу COVID-19 да доведе до смърт“. Бацелова каза, че ваксината на „АстраЗенека“ предпазва до 90% след поставянето, което е един доста добър процент.

Според нея с идването на ваксините на „Пфайзер“ ще има възможност да се ваксинират и децата: „Като приоритетни трябва да ваксинираме хората с диабет и с хронични заболявания. Това са деца, които също трябва да се върнат при съучениците си“.

„Има доста сериозна скрита заболеваемост. Може би трябва да умножим по 3 цифрите. На този етап проблем представлява британският вариант“, заяви тя. Допълни, че вече и деца, както и млади хора са започнали да боледуват от него. Британският вариант е една от причините за претоварването на болниците.

„Вирусите се променят. Колкото повече хора го минат, те се променят и започват да атакуват и другите възрастови групи. Ако не обхванем с ваксинирането повече хора, както и децата, то ще имаме много повече заболели“, предупреди епидемиоложката.

Според нея има възможност вирусът да се самоограничи вследствие на мутациите, но ние не би трябвало да чакаме това.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html