27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Два милиона дози „Спутник V“ обезглавиха премиера на Словакия

Два милиона дози „Спутник V“ костваха премиерския пост на Игор Матович (Снимка: ЕПА/БГНЕС)

Премиерът на Словакия Игор Матович подаде днес следобед оставка. Президентът на Словакия Зузана Чапутова вече обяви, че ще я приеме, а досегашният финансов министър Едуард Хегер ще поеме премиерския пост. Причина за оставката на Матович беше покупката на руски ваксини „Спутник V“, информира БНР.

Два милиона дози „Спутник V“ костваха премиерския пост на Игор Матович. Проблемът е в начина, по който са били поръчани – без консултации с коалиционните партньори от партиите „За хората“ и „Свобода и солидарност“.

Ваксините пристигнаха в началото на март, а оттогава оставки подадоха 6-има министри.

В правителствената криза се намеси и президентът Зузана Чапутова с призив Матович – лидер на партията „Обикновени хора и независими личности“, да се оттегли.

В търсене на изход от кризата Матович се съгласи да подаде оставка в неделя и обяви, че иска да е финансов министър, а отговарящият за словашката хазна Едуард Хегер ще стане премиер.

Вчера президентът Зузана Чапутова се срещна с 44-годишния Хегер – бизнесмен в миналото, бил е и военен министър.

„Президентът е готов да повери сформирането на ново правителство на Едуард Хегер и стриктно ще се придържа към конституционните принципи“, каза говорителят на Чапутова Мартин Стризинец.

На срещата днес Едуард Хегер представя на държавния глава и списък с министрите в новия кабинет.

„Със сигурност имената на министрите ще ви бъдат интересни, но първи ще ги научи президентът и едва тогава ще ги представя и на обществото“, каза той.

Игор Матович пое властта миналата година, след като победи на изборите популистите благодарение на антикорупционна предизборна платформа.

Словакия първоначално беше пощадена от пандемията, но здравната система се огъва под натиска на третата вълна, а смъртността на глава на население е една от най-високите в света.

Проучване на общественото мнение от 21 март показва, че 80% от словаците искат оставката на Матович.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html