27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Издигат паметник на екоактивистката Грета Тунберг в стил соцреализъм

Скулптурата е дело на художничката Кристин Чарлсуърт. (снимка: Интернет)

Днес в университета Уинчестър  се открива паметник в естествен ръст на скандалната 18-годишна екоактивистка Грета Тунберг.

Инвестицията от 24 000 британски лири излиза от бюджета на университета, а решението беше прието от местните жители доста противоречиво. Първо Грета Тунберг има нулева връзка с града и второ – сумата, която се отделя не е никак малка. Нещо повече – възлагането на поръчката за реализацията на паметника е осъществено непрозрачно и генерира напрежение сред студентските среди.

Според Джейк Симонс, колумнист в британското издание The Spectator, за да събере сумата ръководството на университета е въвел съкращения в бюджета на ведомствената библиотека и още-възмущаващо е съкратил персонал от институцията. От друга страна възмущението на жителите на Уинчестър идва по линия на естетиката на скулптурата. Тя прилича на соцреалистичен монумент, отколкото на пластика създадена през ХХIвек, с която се увековечава образът на 18-годишна еко боркиня, която иска да спре климатичните промени.

Въпреки възмущенията – скулптурата е факт и ако не възникнат иконоборчески бунтове,студенти и жители на Уинчестър  ще трябва да свикнат с присъствието на активистката в града си.

Казано по друг начин – очевидно паметниците с лош вкус на личности, към чието дело обществото има противоречиво мнение, никнат навсякъде по планетата. Дори в аристократична Англия, а ние си мислихме, че поне това е наша запазена българска „марка“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html