30 C
София
вторник, 16 август 2022 г.

Глобалното затопляне обърка и цъфтежа на японските вишни

„Сакура“ означава „дърво, на което седи Бог“ и символизира пролетта, живота и красотата. (снимка: Himeji Castle, Уикипедия)

Японските вишни са достигнали тази година пик на цъфтежа си по-рано, отколкото когато и да било от началото на официалното проследяване преди близо 70 години и според експерти вероятната причина е глобалното затопляне, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Японската „сакура“ обикновено достига пик на цъфтежа си през април, тогава в страната започва новата година за образованието и бизнеса. С течение на времето обаче този период се изтегля по-рано във времето и все по-често цветовете прецъфтяват преди първия учебен ден.

Тази година пикът на цъфтежа бе достигнат на 26 март в древната столица Киото – най-ранната дата от 1953 г., когато Японската метеорологична агенция започва да събира данни и десет дни преди средната дата за 30-годишен период. Подобни рекорди тази година бяха отчетени и в други райони на Япония.

„Може да се каже, че причината най-вероятно е влиянието на глобалното затопляне“, каза Шунджи Анбе от Японската метеорологична агенция.

Тя наблюдава 58 дръвчета в страната и тази година 40 от тях вече са стигнали пик на цъфтежа, като 14 от тях са го сторили рекордно бързо. Дърветата обичайно цъфтят за около две седмици всяка година – от появата на първата пъпка до пълното прецъфтяване и падане на цветовете. Тези растения са чувствителни на температурни промени и времето на цъфтежа дава ценна информация за изследванията на климата, каза Анбе.

„Сакура“ означава „дърво, на което седи Бог“ и символизира пролетта, живота и красотата.

Според друга хипотеза, думата „сакура“ произлиза от „сакуя“ (цъфтеж, цъфтене), което идва от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе (принцеса на черешовия цъфтеж, от японската митология), чийто храм-гробница е разположен на върха на планината Фуджи.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html