27.8 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Кои са хората, които отиват на космическа разходка с милиардера Джаред Айзакман

Джаред Исаакман е американски милиардер бизнесмен и пилот. Той е основател и главен изпълнителен директор на Shift4 Payments, обработващ плащания (снимка: SpaceX)

Частният космически полет със „СпейсЕкс“ на американския милиардер е запълнен – двете свободни места бяха заети от учителка изследовател и от инженер, съобщи Асошиейтед прес.
Шан Проктър, преподавателка в колеж от щата Аризона, и инженерът Крис Семброски, бивш военнослужещ от Еверет, Вашингтон, ще се присъединят към спонсора на полета Джаред Айзакман и още една пътничка за тридневна космическа разходка тази есен, предава БТА.
Айзакман и спътниците му в мисията „Инспирейшън 4″се събраха в космическия център „Кенеди“ на НАСА във вторник. Айзакман ръководи компанията за кредитни карти „Шифт Пеймънтс“ в Алънтаун, Пенсилвания и покрива разходите по първия частен полет на „СпейсЕкс“, като и набира средства в полза на Детската изследователска болница „Сейнт Джуд“ в Мемфис, щата Тенеси.
Капсулата на „СпейсЕкс“ с космическите туристи на борда ще бъде изстреляна на височина 540 км не по-рано от средата на септември. Тя би трябвало да достигне височината на телескопа „Хъбъл“ и да е със 120 км по-високо от Международната космическа станция.
Айзакман, който е на 38 години, е пилот и ще е командир на полета. Той не разкрива колко ще му струва мисията. Предприемачът дарява 100 милиона долара на детската болница, събрала вече 13 милиона долара от донори, привлечени основно чрез лотарията, на която се разиграваха местата за полета.
Преди месец стана ясно, че един от космическите туристи ще е Хейли Арсено, на 29 години. Тя работи като лекарски асистент в болница „Сейнт Джуд“, където е лекувана като дете от рак на костите.
Проктър, която е на 51 г., спечели сред 200 конкуренти мястото, запазено за клиент на компанията на Айзакман. Независимо жури избра създаденият от нея уебсайт Space2inspire.
„Чувствам се като Хари Потър, когато разбра, че е магьосник – шок и ужас. Не можех да повярвам – нима аз спечелих“, каза Проктър пред Асошиейтед прес миналата седмица.
Семброски, на 41 г. направил дарение и се включил в лотарията, но не бил избран при разиграването на случаен принцип. Изтеглен бил негов приятел, който обаче се отказал от полета по лични причини и предложил мястото на Семброски, който е работил като съветник в колежански космически лагер и е доброволец в неправителствени групи за космически изследвания.
Проктър, която е учила геология, е кандидатствала три пъти за отряда астронавти на НАСА и е участвала в симулирана мисия до Марс на Хавай. Родена е в Гуам, където баща й работил в станция на НАСА, проследяваща мисиите „Аполо“. Тя възнамерява да преподава от космоса и да твори, докато е в орбита.

Наскоро 37-годишният милиардер Джаред Айзакман се сдоби с изтребител МиГ-29УБ. Порталът The Drive информира, че машината е била част от колекцията на съоснователя на Microsoft Corporation, който почина през 2018 г., Пол Алън. Новият собственик на самолета е известен най-вече със създаването на компанията Draken International, която разполага с един от най-големите паркове в света за бойни реактивни самолети.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html