18.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Педро Санчес с четири жени – вицепремиери

Испанският премиер – социалист Педро Санчес извърши промени в правителството си, след като един от заместниците му, лидерът на радикалната лява партия „Подемос“ („Ние можем“) Пабло Иглесиас, напусна правителството, за да се кандидатира на местните избори в област Мадрид, предаде Асошиейтед прес.

Надя Калвиньо, снимка Интернет

В изявление по телевизията Санчес обяви, че издига икономическата министърка Надя Калвиньо до пост номер три в кабинета – втори вицепремиер на мястото на Иглесиас. Калвиньо, която преди това заемаше поста трети вицепремиер, сега ще заема пост непосредствено една степен под първия вицепремиер Кармен Калво, която от доста време е дясна ръка на Санчес.

Първият вицепремиер Кармен Калво е дясната ръка на премиера Санчес. Снимка Интернет

Министърката на труда и социалната икономика Йоланда Диас, която мнозина наблюдатели виждат като наследничка на Иглесиас начело на партия „Подемос“, бе назначена на мястото на Калвиньо, а министърката на екологичния преход Тереса Рибера ще остане четвърти вицепремиер на Санчес.

Премиерът определи това, че ще има четири жени за вицепремиери като „историческа“ победа. „Всички испанци могат да бъдат горди да видят страната да се завърне към международните практики в областта на правата и свободите“, каза той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html