10.5 C
София
събота, 16 октомври 2021 г.

Вот 2021: Гласуваме за нов парламент

сн. БГНЕС Архив

Избори за 45-то Народно събрание започнаха тази сутрин у нас и сред сънародниците ни в чужбина. В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, като има и независими кандидати. Броят на избирателите е 6 732 316.

Секциите отвориха в 07:00 часа и затварят в 20:00 часа вечерта, с възможност да се гласува до 21:00 часа, ако пред помещенията има още желаещи.

Секциите, в които ще гласуваме са 11 983, като в 9398 от тях ще можем на заявим вота си машинно. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Ковид секциите в болниците в цялата страна са 88. За карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни секции.

Дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина решава избирателят. Двата вида вот са равностойни, а хартиената бюлетина и тази от екрана на машината са идентични. На хартиената бюлетината се отбелязва „със син химикал „X“ или  „V“. Важният знак е гласуването за партия, към който може да се добави, разбира се, преференция за определен кандидат“, каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция, дезинфекция и задължително маска. В изборните помещения се влиза само с поставена такава, която покрива носа и устата, а членовете на СИК са с ръкавици.

Без проблем хората могат да гласуват, ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020 година към днешна дата.

Гласува се в секциите по постоянен адрес или по настоящия, ако до 20 март това е посочено пред общината.

Право на глас имат навършилите 18 години към днешна дата, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“. Поставените под карантина или изолация заради коронавируса на 1,2 и 3 април не могат да гласуват, както и тези, които са карантинирани на адрес, различен от постоянния, както и карантинираните от общините, където няма достатъчно заявления за разкриването на подвижна секция.

Студентите с постоянен адрес в град, различен от този на висшето училище, гласуват там, където учат, със заверена Студентска книжка в избрана от тях секция, като попълват заявление, че няма да упражнят вота на друго място.

Хора, подали заявление за гласуване в чужбина и вписани в списък там, но които днес се намират в България, могат да гласуват в секция по постоянния си адрес у нас като също попълнят заявление.

В изборните помещения, в които са разположени секционните избирателни комисии, от 07:00 часа сутринта и не по късно от 21.00 часа всички камери ще бъдат изключени, а техните обективи – закрити. Решението е на ЦИК и цели да защити тайната на вота.

Секциите в чужбина за парламентарните избори са 465.  Най-много са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Забраните за политическа агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите важат до 20:00 часа в днешния изборен ден, посочиха от Централната избирателна комисия.

От МВР припомниха, че хората, които нямат валиден личен документ, могат да получат удостоверение за гласуване. Паспортните служби в цялата страна ще работят и днес от 08:00 до 19:00 часа.

Въвеждането на забрани за продажба на алкохол става по преценка на кметовете. В София е забранена употребата на алкохол в изборните помещения и около тях.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html