10.5 C
София
събота, 16 октомври 2021 г.

Нашенци в Нова Зеландия и Австралия първи пуснаха бюлетини

колаж Антени, сн. Фейсбук

Отвориха изборните секции в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия, където най-рано (още в 21 ч. снощи) българско време започна вотът.

сн. Фейсбук

Тази година в Австралия има рекордните 6 секции, обяви Явор Константинов, който е доброволец в секцията в Мелбърн, предаде бТВ.

„За наш късмет в момента не сме под карантина и нямаме случаи на COVID-19. Противоепидемичните мерки са по-леки“, коментира Константинов.

По думите му проблеми с гласуването в Австралия няма. Висока е и избирателната активност – към 14:15 ч. местно време в Сидни са гласували 156 души, а досега най-много българи в града са участвали във вота през 2017 г. – 157.

сн. Фейсбук

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства зад граница, всички изборни секции са готови да отворят за изборите, с изключение на секцията във френския град Моасак, предаде МВнР.

Префектът на град  Моасак тази вечер е връчил писмо на местния координатор на секционната избирателна комисия, в което се съобщава, че тя не може да бъде отворена заради опасения на местните власти, че няма да бъде спазен здравният  протокол.

Посолството ни в Париж е сигнализирало външното министерство на Франция, разговаряло е с генерален директор в министерството, уведомен е председателят на Групата за приятелство в Националното събрание, изпратено е възражение до префектурата на Тарн-е-Гарон.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html