10.5 C
София
събота, 16 октомври 2021 г.

2 в 1: Католиците у нас гласуват и празнуват Великден

гр. Раковски, кадър БНТ

Повече литургии и стриктно спазване на противоепидемичните мерки – по този начин католиците в България посрещат Великден, съобщи за БТА отец Румен Станев. Той е помощник-епископ на Софийско-Пловдивския диоцез на Римокатолическата църква.

Отбелязването на празника започва с тържествени литургии на пасхалното тридневие (Велики четвъртък, Разпети петък и Велика събота), а със среднощното пасхално бдение тържествено е възвестено Възкресението на Христос.

В храмовете в Раковски, и не само там, ще има повече служби, за да може хората да не се струпват на една литургия. В град Раковски католиците са около 15 000, посочи отец Румен Станев.

В Раковски службата в храма „Пресвето сърце Исусово“ започва на открито със запалването на пасхалния огън. След това от него се пали пасхалната свещ и тя тържествено се внася в църквата. По-късно с химна „Слава във висините Богу,“ който не се е пял от 40 дни, се възвестява Възкресението. „Тогава започват тържествено да бият камбаните“, обясни Янко Павлов – ръководител на църковния хор в храма.

В храмовете са осигурени дезинфектанти и е създадена организация за спазването на физическа дистанция, а вярващите трябва да са с правилно поставени маски. „Спазвайки мерките, мисля, че всичко ще бъде нормално“, каза отец Румен Станев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html