8 C
София
вторник, 20 април 2021 г.

Искат да впишат Умиращия град в листата на ЮНЕСКО

Акценти

В това село живее албанско общество, наречено арбъреши. Те са се заселили в този район между XV и XVIII век като бежанци от османското владичество. Село Чивита е част от етнографическия район Арберия. (снимка: интернет)

Да се определиш сам за „умиращ град“, може да не е най-добрият начин за привличане на туристи, но италианският гр.Чивита се е научил как да преживява от замирането си, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Градът се съпротивлява успешно на гибелта си от толкова дълго време, че Италия го номинира заедно с околните скали и долини за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Преди векове градът е бил доста по-голям и свързан с околните селища с пътища. Но свлачища, земетресения и ерозия намалили драстично територията му и го оставили изолиран на върха на хребет. Когато през зимата облаците слизат ниско, Чивита сякаш е крепост, плаваща във въздуха. В ясни дни скалата, върху която е кацнало градчето, прилича на парче от торта.

Миналото, настоящето и бъдещето на Чивита са мечтата на геолога. „В продължение на три хилядолетия регресивната ерозия на практика е свила Чивита до ядрото й, останали са само площадът и няколко улици наоколо“, каза геологът Лука Константини, на 49 г., който участва в проект за наблюдение и забавяне на ерозията. В подземни пещери в меката вулканична скала туф стоманени решетки поддържат стените.

Разположено е на 450 m надморска височина. Населението на общината е 921 души (към 2012 г.). (снимка: Интернет)

„Мотото ни е „устойчивост“, защото Чивита е основан от етруските, преминава през римската епоха и цялото средновековие, преди да стигне до наши дни“, каза Лука Профили, 32-годишният кмет на гр. Баньореджо, от който е част Чивита. „Това място е така крехко“.

Чивита днес е горе долу с размерите на средновековното селище, заема площ, малко по-малка от две футболни игрища, а площадът е с размерите на баскетболно игрище. Градът обаче е бил три пъти по-голям и се простирал по целия хълм, преди цели квартали да са изчезнали в резултат на свлачища през вековете. Днес до него се достига по дълга рампа пеша или с колички за голф.

Броят на постоянните жители варира от 10 до 14 според сезона. Преди пандемията Чивита привличаше туристи, пътуващи между Рим и Флоренция. Говорителят на кмета Роберто Поми каза, че Италия е внесла предложение през януари и очаква през юни догодина решението за кандидатурата на градчето като обект на световното наследство.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html