8 C
София
вторник, 20 април 2021 г.

Мария Бакалова получава наградата „Аскеер“

Акценти

Мария Бакалова е удостоена с „Аскеер“ за международна изгряваща звезда и посланик на българското актьорско майсторство. Наградите за постижения в театралното изкуство ще бъдат връчени в театър „Българска армия“ на 23 май 2021 г., в навечерието на празника на българската писменост и култура. „Аскеер“ се дава от 2007 г. и  за творчески принос в развитието на театралното изкуство. Наградата за международна изгряваща звезда не се присъжда всяка година, а само при специални случаи.

„Ние високо оценяваме постижението и световния успех на младата актриса Мария Бакалова – награда за най-добра поддържаща роля на Националният съвет на кинокритиците в САЩ, британската награда за поддържаща роля от „Изборът на критиците“ и номинациите й във водещите категории на наградите „Златен глобус“ и „Оскар“, казват от Управителния съвет на „Аскеер“.

„Мила Мария, моля Ви приемете този почетен „Аскеер“ за това, че постигнахте нещо недостижимо до този момент за никой български актьор преди Вас. За това, че бяхте и ще бъдете оценявана от личности от световна величина, свързани с нашата професия и вече получихте най-висока оценка за Вашия труд и талант“. Това се казва в писмото, което Бакалова вече е получила, заедно със статуетката.

„Почетният „Аскеер“ за Мария Бакалова е признание от родината й за таланта на успешна актриса от Източна Европа, започнала развитието си в българската театрална школа, в която има спорове между различни вкусове, но винаги всички са се радвали на успеха на талантливите българи“, каза Кирил Вълчев, генерален директор БТА. Националната информационна агенция на България е основен медиен партньор на 30-ото юбилейно издание на наградите „Аскеер“.

Мария Бакалова е едва петата актриса от Източна Европа, номинирана за „Оскар“ за главна или поддържаща женска роля в близо 100-годишната история на престижните холивудски награди.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html