30 C
София
вторник, 16 август 2022 г.

Спасиха девет жирафа от изчезващ вид

Жирафът на Ротшилд е лесно различим от другите подвидове. Най-очевидният признак е в оцветяването им. Той няма основната шарка в долната част на крака, което създава илюзията, че носи бели чорапи. (снимка: Facebook)

Кенийски природозащитници успяха да спасят девет жирафа от остров, който потъва, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Последните два Ротшилдови жирафа – Енкарикони и бебето й Ноела, бяха преместени от о-в Лонгичаро в езерото Баринго на сушата с баржа в петък, съобщи Тръстът на северните рейнджъри.

Ротшилд е по-блед, оранжево-кафявите петна са по-малко назъбени и остри по форма, а съединителният канал е с по-кремав оттенък (снимка: Facebook)

Жирафите са заселени на острова през 2011 г., за да бъде възстановена популацията там. Нивото на водата обаче непрекъснато се покачва и островът се смалява. Затова жирафите напоследък не са имали достатъчно храна.

Спасителната операция е започнала в началото на декември миналата година. Един по един жирафите са преместени в резерват с площ около 18 кв. км със специално построена баржа. Те са примамени на нея с плодове манго.

Жирафите от редкия подвид вече ще живеят в резервата Руко. Надеждата на природозащитниците е там броят им да се увеличи.

Друга отличителна черта на жирафа на Ротшилд, макар и по-труден за забелязване, е броят на рогцата на главата, наричани осикони. (снимка: Facebook)

Специалистите проучват причините за покачването на нивото на водата в езерото Баринго и други езера в Кения. Възможно е това да се дължи на геоложки процеси дълбоко в земните недра. Друга причина може да е увеличаващото се обезлесяване, заради което се натрупват повече седименти в езерата.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html