15.2 C
София
петък, 18 юни 2021 г.

Депутатите задължиха Борисов да се яви на 21 април в парламента (на живо)

Акценти

Извънредно изслушват Борисов в парламента в четвъртък

Пореден скандал се завихри в парламента след предложение на шефката на депутатите от „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова Народното събрание да задължи премиера Бойко Борисов да дойде при депутатите на следващото му заседание. Днес Борисов трябваше да дойде в парламента, за да представи участието на България в Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз заради кризата вследствие на COVID-19. Той обаче излезе в отпуск, за да подготвя бъдещето правителство на ГЕРБ и не се яви в парламента. Затова Манолова поиска парламентът да го задължи да дойде и да разкаже за плана следващата седмица. „Само довеждането му пред депутатите може да върне авторитета на парламента“, категорична бе Манолова. Тя нарече Борисов “премиерът-беглец”.

От трибуната пък шефът на депутатите от “Има такъв народ” Тошко Йорданов нарече Борисов „Бистришкият тигър, превърнал се в заек“, „Шофьорчето Борисов“ и „Джипко Бибитко”. ”Първо, радвам се, че на г-н Йорданов са му разрешили да се изкаже и днес и са свалили забраната“, каза Тома Биков от ГЕРБ. “Ако ще си четем кой какво е писал и говорил, писали сме доста неща всички. Вие като сценарист на едно от популярните шоута, сте написал доста неща. Написал сте доста статуси на вашия лидер. Един от тях твърди, че няма епидемия от коронавирус. Това беше само преди една година и ние не сме го забравили“, каза Биков. „Преди само няколко дни буквално, преди само няколко седмици, твърдяхте, че единствената ви кауза са да въведете мажоритарни избори в два тура. Днес това не е така. Вие излъгахте. Вашата партия подведе 500 хиляди български граждани с тази теза. Ние сме готови да изработим и ще внесем още другата седмица такъв законопроект. Вие сте написал една лъжа във вашата програма и тази лъжа ще бъде наказана. Нека има бързи избори и ще видите колко гласа ще вземете“, посочи още Биков.
ГЕРБ- СДС обаче поискаха 30 минути почивка, защото в залата настана смут, след като шефката на парламента Ива Митева обяви край на разискванията, а реално такива нямаше. Това обърка депутатите в какво точно процедура са. Митева обаче не даде почивка, но депутатите в залата сами излязоха.
Народното събрание реши: Задължава министър-председателя да представи програмата на 21 април като точка първа, предложи зам.-шефът на парламента Татяна Дончева след края на почивката. 135 депутати гласуваха “за”, а само 70 депутати от ГЕРБ “против”. Така предложението се прие, но Христо Гаджев от ГЕРБ поиска прегласуване. След него резултатът бе 142 гласа “за”, 70 депутата от ГЕРБ гласуваха “въздържали се”.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html