18.8 C
София
неделя, 9 май 2021 г.

Без военни униформи на погребението на принц Филип

Акценти

колаж Би Би Си

Погребението на съпруга на британската кралица, херцога на Единбург Филип ще се проведе днес. Принцът-консорт почина на 9 април на 99 години.

Семейната церемония ще се състои в параклиса „Сейнт Джордж“ в двореца Уиндзор. Началото на церемонията е в 15 ч. местно време (17 ч. българско). Поради пандемичните мерки ще присъстват само 30 опечалени.

Децата на кралската двойка ще вървят след катафалката, следвани от внуците принц Уилям и принц Хари. По решение на кралицата опечалените няма да носят военни униформи.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че Елизабет II е трябвало да взема трудни решения при подбора на участниците в погребението, защото е искала да има представител от всички клонове на семейството на принц Филип.

При нормални обстоятелства на погребението вероятно щяха да присъстват по списък поне 800 души. Главата на англиканската църква архиепископът на Кентърбъри заяви, че погребението ще предостави „пълна възможност“ на кралицата да се прости както подобава със съпруга си след 73 години брачен живот.

Очаква се погребението, което ще бъде предавано пряко по телевизията, да има широк отзвук в такъв труден момент, когато много хора загубиха членове на семействата си по време на пандемията.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html