18.8 C
София
неделя, 9 май 2021 г.

Туризмът ни очаква великденска катастрофа

Акценти

сн. БГНЕС Архив

В морските курорти на България през предстоящите празнични едва ли ще има чуждестранни туристи.

Дни преди старта на летния туристически сезон много от хотелите по Северното Черноморие няма да отворят врати за Великден. Причината е отказът от резервации на по-голямата част от чуждестранните туристи, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

„Тези PCR тестове се оказа, че са голяма пречка основно за влизането в България на чужди гости и много е важно министерството да предприеме много бързи мерки за отваряне на зелените коридори за гости, които идват да почиват в България”, смята Христо Пенев – зам.-директор на курортния комплекс Албена.

И така въпреки перфектните условия за летен туризъм от общо 30 хотела в Албена за Великден ще отворят само три.

А от Варненската туристическа камара цитират примера на съседите. „Всички държави около нас са невероятно активни в промотиране на услугата си за туризъм, а ние изоставаме в това отношение”, казва Илин Димитров – председател на Варненска туристическа камара.

Така на практика на бранша остава да разчита основно на български туристи, а добрата новина в случая е, че голяма част от тях ще открият летния сезон по родното Черноморие.

„Поемането на разноските за PCR тест би било трудно. Крачката би била облекчаваща, но тя ще бъде тежка за бизнеса”, обясни пред Нова телевизия Павлина Илиева от „Бъдеще за туризма”.

„Туризмът винаги се е отличавал като особено форма на стопанска дейност. Той е изключително гъвкав отрасъл. Ние можем да поемем разноските по PCR теста, но при връщането си в родината той ще трябва да бъде в карантина. Това обезсмисля цялата идея”, добави заместник-председателят на Асоциацията на туристическите агенции проф. Георги Рачев.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html