20.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Привикването на Борисов в НС унижава правовата държава

Росен Желязков, кадър Нова телевизия Архив

Премиерът ще отиде при депутатите. Той заяви, че ще отиде, така че ще го направи. На всички е ясно, че целта да отиде там е да бъде унизен, а не да се чуе Планът за възстановяване и устойчивост, заяви пред Нова телевизия транспортният министър в оставка Росен Жилязков.

„Планът е ясен, има три издания и беше обсъждан и със синдикати, и с работодатели, и с неправителствения сектор. Ако парламентът има други виждания, свързани с политиките, програмите и съответните проекти в Плана, има възможността да направи допълнения и предложения. Това или друго правителство ще го внесе така, както събере политическата воля на новото мнозинство в парламента”, каза още той.

„Доверието, което всеки един парламент гласува на правителство, се нарича инвеститура – т.е. той го облича с доверие и отговорност. Това важи за мандата на съответния парламент. Този парламент не е дал доверие на кабинета. Той е дал оставка пред новоизбраното НС, така че всяка една политическа отговорност не може да бъде носена по смисъла на едно редовно правителство в рамките на мандата на парламента, който го е избрал”, обясни Желязков.

„От друга страна, премиерът, както и заместник министър-председателите, и министрите, по смисъла на действащия правилник могат да се съобразяват с правилата, свързани с парламентарния контрол. Такива хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на властите”, коментира той.

„Ние имаме законодателна, изпълнителна и съдебна власт. И дотолкова, доколкото изпълнителната власт функционално черпи правомощията си от законодателната, това е т. нар. политическа отговорност, но извън процедурите по правилник тя се изчерпва с изтичане на живота на предишното Народно събрание”, допълни Росен Желязков.

Той коментира думите на Филип Станев от ИТН за това, че е имало подмятания от страна на депутатите от ГЕРБ към останалите депутати.

„Разбира се, във всяко едно Народно събрание има подмятания. Между редовете по хоризонтал и вертикал прехвърчат искри. За съжаление добрите нрави дори и в Народното събрание не са принцип, а изключение. Парламентарната етика ще е тема, която ще занимава всички. Аз и моите колеги ще направим необходимото, за да върнем добрия тон в парламента”, каза Росен Желязков.

Според него Народното събрание не трябва да търси рейтинг, а да задава добър тон в обществото. „Цвета Караянчева бе добър председател и се ползваше с необходимия авторитет, колкото и да се опитват всички да я унижават“, каза Желязков.

„Не познавам новия председател. Дотолкова доколкото е била директор в администрацията на Народното събрание, предполагам, че има експертизата и опита да се справя с процедурата и очакванията за този висок пост”, коментира той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html