18.8 C
София
неделя, 9 май 2021 г.

Регистрираха мощен срив в цената на криптовалутите

Акценти

Водещата в света криптовалута биткойн поевтиня с близо 15%, а някои други подобни валути се сринаха с 20% по време на неделната търговия, отбелязвайки най-драматичните понижения от февруари насам.

Този ценови срив стана факт само дни след забележителния подем на пазарите за криптовалути, когато биткойнът поскъпна до рекорден ценови връх около 64 829 долара, става ясно от данни на криптоборсата Coinbase.

В неделя биткойн загуби за кратко близо 15% от стойността си и падна до 51 900 щатски долара, след като нейният ценови срив се ограничи в рамките на деня с 10% до около 56 000 долара.

Подобен и дори по-драматичен спад претърпяха и редица други криптовалути, като Етериум (Ethereum) се раздели с 18% от стойността си, XRP (Ripple) – с 19%, и Litecoin с 18 на сто.

Според анализатори нямаше ясна причина за тези брутални разпродажби, но не е изключено причината да е свързана със започналата през миналата седмица търговия на акции на криптоборсата Coinbase на технологичната борса Nasdaq. Има информации, че след силния дебют на Coinbase на пазара на акции, който допринесе първоначално за поредния ръст на криптовалутите, вътрешни лица от самата платформа за търговия на дигитални валути са разпродали само за два дни акции за близо 5 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на компанията е продал акции на Coinbase в размер на 291,8 млн. долара, а финансовият директор на компанията Алесия Хас се говори, че е продала всичките си 255 500 акции за близо 100 млн. долара.

В началото на търговията в понеделник биткойнът опитва известна стабилизация, поскъпвайки с около 2% към 57 300 долара, намирайки подкрепа от Китайската централна банка, която изненадващо определи водещата криптовалута като възможна „алтернативна инвестиция“.

Заместник-управителят на Китайската народна банка Ли Бо заяви, че централната банка гледа на биткойна като на „алтернатива за инвестиции“, демонстрирайки по този начин голяма промяна в политиката на централната банка по отношение на криптовалутите.

„Ние разглеждаме биткойна и  т.нар. „стабилни монети (криптовалути)“ като криптоактиви. Това са алтернативи за инвестиции. Те не са валута сами по себе си. И така, основната роля, която виждаме за криптоактивите в бъдеще, е като на инвестиция алтернатива“, посочи той по време на дискусия, организирана от бизнес телевизия CNBC по време на „Боао форум“ в Азия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html