20.2 C
София
неделя, 9 май 2021 г.

Европа се отказва от векторните ваксини?

Акценти

Johnson & Johnson унищожи 15 млн. дози от ваксината си - News.bg

Европейският съюз няма да използва възможността да поръча още 300 милиона дози от ваксините на „Астра Зенека“ и „Янсен“, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на високопоставен служител на ЕС. След седмица пауза в сряда няколко страни обявиха, че са готови да започнат инжектирането с еднократната ваксина на J&J и да ускорят кампанията, след като лекарственият регулатор на съюза я подкрепи с предупреждение да се внимава след няколко изключително редки случая на кръвни съсиреци в САЩ (сред 8 милиона поставени дози).

Само че производителят на четвъртата одобрена ваксина за ЕС предупреди за проблеми с доставките в началото и до сряда в 30-те държави от Европейската икономическа зона бяха пристигнали едва 320 000 дози (две трети от тях – в Нидерландия и Полша). В следващите 9 седмици броят им би трябвало да достигне 55 милиона дози и от J&J засега не казват кога и дали ще достави обещаното.

Заводът в американския град Балтимор, на който се разчиташе да увеличи производството, се оказа в сряда с много проблеми, включително санитарни и процедурни. Експерти предполагат, че за отстраняването им ще са необходими месеци. Работи предприятието в Лейден, Нидерландия, но вчера от „Янсен“ заявиха за пореден път, че продължават да работят по изграждането на глобална верига за доставки, в която 10 обекта ще бъдат включени в производството на ваксина.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html