20.2 C
София
неделя, 9 май 2021 г.

Учени: Пушенето на канабис уврежда сериозно зрението

Акценти

Учени от университета в Гранада установиха, че употребата на марихуана засяга неблагоприятно ключови функции на зрението, пише в. „Дейли Мейл“.

Около 90 процента от пушещите канабис твърдят, че това не им се е отразило на очите. Но ново проучване доказва точно обратното – при тях леката дрога предизвиква намаляване на остротата на зрението, фокусирането и чувствителността към контрасти. Освен това се нарушава и триизмерното им възприятие (стереопсиса), поснява БТА.

Учените провели експерименти с 31 потребители на марихуана в Испания. От тях 20 били мъже и 11 жени на възраст между 19 и 43 години. Участниците били подложени на визуални тестове преди и след употреба на мекия наркотик. Оказало се, че той се отразява неблагоприятно на визуалните им възприятия, въпреки че 30 процента от участниците твърдели, че при тях не е настъпила промяна, а 65 процента – че тя е била слаба.

Но според учените в най-силна степен марихуаната засяга контрастната чувствителност на окото. Това трябва да се вземе предвид при шофиране под въздействието на дрогата или при изпълнение на задачи от всекидневието.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html