14 C
София
петък, 18 юни 2021 г.

Сътвориха шоколадово копие на шедьовъра на Пикасо „Герника“

Акценти

Шоколатиери от Страната на баските възпроизведоха шедьовъра на Пикасо „Герника“ от шоколад, за да демонстрират майсторството си и да отдадат почит към историята на града, предаде Ройтерс, цитарана от БТА.

„Герника“, една от най-известните картини в света, е реакцията на Пикасо след бомбардировката на баския град от германски и италиански самолети през 1937 г. в подкрепа на генерал Франко по време на испанската Гражданска война. Огромната творба е в галерията „Кралица София“ в Мадрид.

За 85-ата годишнина от бомбардировката на 26 април 1937 г. 40 шоколатиери изработиха „Герника“ от шоколад с различни цветове. Проектът е техническо предизвикателство заради големите размери на картината 3,5 м на 8 м. Шоколатиерите са се справили с него, като са изработили 14 отделни плоскости. Те използвали общо 500 килограма шоколад.

„Трябваше да спазим различните шаблони и цветове – каза шоколатиерът Исмаел Саялеро. – Може да сме пропуснали някой детайл, но мисля, че се получи доста добре.“

Шоколадовата „Герника“ е изработена в промишления град Лесо. Тя ще бъде изложена на няколко места, включително и в едноименния град.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html