18.8 C
София
неделя, 9 май 2021 г.

Учени: Витамин D е неефективен в борбата с COVID-19

Акценти

Американски лекари са стигнали до извода, че високите дози витамин D не могат да подобрят състоянието на пациенти с тежка форма на COVID-19, става видно от публикация в изданието на Американската медицинска асоциация, цитирана от БТА.

В двойно плацебо контролираното изпитание взели участие 240 пациенти с коронавирус, които били разделени на две групи. Едната получавала витамин D3 в доза от 200 хиляди международни единици. Другата група получавала плацебо под формата на фъстъчено масло. Всички пациенти преминали през стандартен курс на лечение с прием на антибиотици и противовъзпалителни препарати.

Основната цел на изследването била да се тества витамин D като потенциално средство за намаляване престоя в болница. Учените също така оценили неговото влияние върху риска от постъпване в интензивна терапия, от интубация или смърт.

Оказало се, че няма основание за използването на високи дози витамин D при лечение на пациентите с тежка форма на COVID-19. Но това не означава, че няма полза от постоянната употреба на витамин D въобще. Според специалистите пациентите с хронични заболявания като остеопорозата, трябва да имат нива на витамин D над 30 нанограма на милилитър кръв. За здравите пълнолетни индивиди приемливите количества се явяват 20 нг/мл.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html