20.2 C
София
неделя, 9 май 2021 г.

Един машинен глас – 55 лева, хартиена бюлетина – 70-80 стотинки

Акценти

Един машинен глас струва 55 лева – като разходи, а хартиената бюлетина 70- 80 стотинки. Това заяви по Нова телевизия говорителят на ЦИК Димитър Димитров. Той и бившият член и бивш говорител на комисията Цветозар Томов коментираха последните промени в Изборния кодекс.

Димитър Димитров, говорител на ЦИК, кадър БНТ

„Машинното гласуване е аутосорсване на изборния резултат, на някаква частна фирма, в българския случай. Тя внася някакво оборудване, то се сертифицира, процесът наистина е сложен, дори тези, които са експерти, често не могат да се ориентират в софтуера и тънкостите по създаване на изборния резултат“, аргументира се Димитров.

Цветозар Томов поясни, че това не е първият случай, в който такъв текст се въвежда в Изборния кодекс. Той е на мнение, че машинното гласуване може да разреши два проблема, които създават хаос в изборния процес – да се елиминира субективният фактор при броенето на бюлетините и да се намалят недействителните гласове.

Нито Германия, нито Нидерландия, нито Ирландия се намират в 20 век, но са преценили, че от гледна точка сигурността на изборите е добре да няма машинно гласуване. Има много други начини да се постигне съгласие на това, което се брои”, контрира проф.  Димитров.

Според Томов не може да се очаква, че проблемите на изборния процес ще бъдат решени просто с въвеждането на нови технологии за вота. Той каза, че над 300 000 гласа от последните парламентарни избори на 4 април създават усещане за купен и контролиран вот. При гласуване на хартия с едно драскане в друго квадратче гласът става недействителен, даде пример Томов. И посочи, че с машини манипулацията ще е по-трудна.

Димитров обаче му опонира, че на 4 април 88 машини не са дали никакъв резултат.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html