18.8 C
София
неделя, 9 май 2021 г.

Съветват да се изследваме за антитела още след първа ваксина

Акценти

Хората трябва да се изследват за антитела още след първата поставена доза ваксина, защото има пациенти, които не отговарят на ваксината, има такива, които след първа доза установяват, че са преминали заболяването безсимптомно. Това посъветва в интервю за БНТ д-р Ирена Иванова, началник на Клиничната лаборатория в Университетска болница „Св. Иван Рилски“.

По думите ѝ, за да се хване пик на антителата, трябва да се изчака повече време. „Това е индивидуално, около месец след като сме преболедували можем да си направим тест. Пациентите е добре да следят антителата си на едно и също място, да се консултират и да не си самоназначават изследванията. Около година имам пациенти с антитела, още от първата вълна, и към момента имат, но те намаляват“, допълни д-р Иванова.

Тя отбеляза, че при по-тежките случаи се изграждат повече антитела. „До 8000-10 000, докато средни и леки форми могат да достигнат до 2000, даже под 1000, това зависи от вирусното натоварване. След ваксинация титърът на антителата е доста по-висок, отколкото след едно леко или средно боледуване. Най-висок титър антитела правят хората, които са преболедували и се ваксинират с две игли“, коментира медичката.

По думите ѝ е резонен въпросът кога да бъде поставена втората игла, а не дали. Към момента изследване за клетъчен имунитет не се прави комерсиално, каза още д-р Ирена Иванова.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html