34.4 C
София
събота, 31 юли 2021 г.

Лечков: Боби си тръгна, за да не станат страшни неща, Бербатов да каже в коя църква се прекръсти

Борислав Михайлов е подал оставка като президент на Българския футболен съюз под натиск и за да предотврати изваждането на родните тимове от международни турнири на ФИФА. Това твърди вицепрезидентът на централата Йордан Лечков.

Михайлов оттегли оставката си преди седмица, а я подаде през октомври 2019 г., след като премиерът Бойко Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев заявиха, че прекратяват отношения с БФС, докато не се промени ръководството му. Самият президент отрече действията му да са свързани с политическата обстановка. От Агенцията по вписванията отказаха да възстановят документално Михайлов на поста, а от ФИФА и УЕФА поискаха обяснения.

„Преди година и половина беше неправилно вписан изпълняващият длъжността. Има правила и аз съм да се спазват. Беше неправилно поискана оставка и неправилно подадена. Аз не съм се подписал под протокола. От година и половина не се подписвам. Получават се такива неща, които не са приятни. В интересни времена това беше вмешателство в една независима организация. Под натиск беше подадена оставката. Има си ред. За нас гласуват клубовете и това е вмешателство в работата ни. Боби Михайлов подаде оставка, за да не стават страшни неща. Можеше да бъдем извадени от всички състезания. Имаше индикации за подобно нещо“, заяви в „Тази сутрин“ Лечков. След завръщането на Михайлов в БФС беше отменен извънредният конгрес за избор на нов президент. Един от кандидатите за поста беше бившият национал Димитър Бербатов, като той обяви старта на кампанията си 24 часа преди оттеглянето на оставката.

„Чисто стечение на обстоятелствата. Нямаше да бъде редовен този конгрес, дори да беше извънреден. Моля ви, когато казвам нещата, да ги следите, да ги проследявате и ще видите от първия ден какво съм казал. Пожелавам успех на Бербатов, млади хора са, бъдещето е пред тях. Нищо лошо няма да кажа. Само бих попитал: „В коя църква първо се прекръстиха?“. При кого ходиха за подкрепа, защото аз знам? И няма нищо лошо. Какъв административен опит имат? Ходили са при различни хора за подкрепа. Нека те го кажат. Когато някой иска нещо, трябва да излезе с програма. През тези 558 дни се изредиха толкова много имена за кандидати. Повечето хора са от бившия Изпълком или от сегашния. От първия ден казвам, че президентът се казва Борислав Михайлов. Всичко друго са врели-некипели“, каза вицепрезидентът на централата.
Лечков заяви, че все пак пропуски в работата на БФС има, а състоянието на националния отбор е лошо, тъй като няма силно първенство и развит детско-юношески футбол. „Пропуски има. Националният отбор не върви, за което аз отговарях. Футболистите се подготвят в клубовете, а не в националния отбор. Сменихме поне 10 треньора, все известни. Не ми е приятно да уволнявам Петър Хубчев, Красимир Балъков, Христо Стоичков, Лотар Матеус. На треньорите, които са идвали, ние им предоставяме възможност. Къде е тяхната отговорност? Ние нямаме силно вътрешно първенство, нямаме силни футболисти, които да играят в чужбина, да бъдат водещи фигури. Заедно с Краси Балъков имаме такава програма за детско-юношески футбол, съвместно с държавата. Футболът няма как да не бъде отражение на нашето ежедневие. Нямаме силни „Левски“, ЦСКА. Трябваше да бъдем по-настоятелни в работата с държавата. Ако тя отказва, това не е сериозно. Общините трябва да са самостоятелни, да има промяна в закона за финансирането на спорта“, каза той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html