34.4 C
София
събота, 31 юли 2021 г.

Сензационно разкритие: Пчелите разпознават коронавируса

Изследователи от лабораторията по биоветеринарни науки към университета във Вагенинген твърдят, че пчелите сочат положителен резултат от коронавирус, като разширяват езика си, за да пият подсладена със захар вода. Това може да намали времето за излизане на резултатите от теста до секунди.

Разширяването на езика на насекомите се смята за потвърждение, че пробата е положителна за вируса. Повтаряйки няколко пъти процеса, пчелите бързо се научили да засичат вируса. Нидерландски учени са обучили пчели, които имат изострено обоняние, да откриват заразени с COVID-19 проби, което според тях може да намали времето за излизане на резултатите от теста до секунди.

Повечето тестове за коронавирус отнемат часове и понякога дни за получаване на резултата, а пчелите реагират моментално. Проф. Дирк де Грааф, която изучава имунологията при животни и насекоми в Университета на Гент, казва, че техниката „надушване от насекоми“ е била използвана ефективно от американското министерство на отбраната за засичане на взривни и бойни отровни вещества през 90-те години на XX век. Молци, пчели и оси са били използвани и за диагнози при някои болести.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html