24.8 C
София
петък, 19 август 2022 г.

Изчезна лекарят, приел Алексей Навални след отравянето

Александър Мухаровски, бивш главен лекар на Болница № 1 в Омск.

Министърът на здравеопазването на руската Омска област Александър Мухаровски е изчезнал безследно по време на лов. През август 2020 г. той беше главен лекар на болницата на „Бърза помощ“ в Омск. Там беше приет опозиционерът Алексей Навални, който беше проявил признаци на отравяне. Новината идва след най-малко два смъртни случая сред лекарите, лекували Навални.

Съобщението за изчезналия министър дойде от местни медии, цитирани от опозиционния сайт „Медуза“. На 23 април властите в Кремъл обявиха сайта за „чуждестранен агент“. Около 16 ч. на 7 май Александър Мураховски е отишъл на лов с високопроходим автомобил (АТВ), като е тръгнал от ловна база в района. Оттогава местонахождението му е неизвестно. Близките са го търсили близо денонощие, преди да се обърнат за съдействие към полицията. Според местен сайт АТВ е било открито в близко блато, но от Мураховски все така няма следа. Той се издирва от местната полиция и Росгвардия, които твърдят, че търсенето е осуетено от трудно проходими участъци в ловния район и частично блатистата местност. Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални се почувства зле на 20 август 2020 по време на полет, прекосяващ Сибир. Пилотът кацна аварийно в Омск и Навални беше приет в местната болница № 1, известна като болницата на „Бърза помощ“.

Предварителната диагноза на лекарите беше, че Навални е отровен с неизвестно халюциногенно вещество. Той е бил лекуван съобразно тази хипотеза. Този факт, наред с решението на пилота да кацне аварийно, се смята за основен фактор, спомогнал за физическото оцеляване на Навални. По-късно опозиционерът беше лекуван в германската клиника „Шарите“, където група експерти стигнаха до извода, че Навални е бил отровен с вещество от групата на Новичок.

Изчезналият Александър Мухаровски беше главен лекар на болницата в Омск, приела Навални. Той е лекарят, който оспори предварителната диагноза на пациента и съобщи, че Навални е пострадал от нарушена обмяна на веществата. Той е и лекарят, който не допусна бързото транспортиране на опозиционера до Германия. Навални беше пуснат да замине едва след като изтекоха 48 часа от постъпването му в омската болница. През ноември 2020 Александър Мухаровски беше повишен и стана министър на здравеопазването на Омска област. Месец по-рано по собствено желание беше напуснал заместникът му Анатолий Калиниченко, който беше наблюдаващият лекар на Навални. Друг заместник на главния лекар – Сергей Максимишин, почина през февруари на 55-годишна възраст от сърдечна недостатъчност. Той отговаряше за въпросите на анестезиологията и реанимацията.

През март почина още един лекар, работил по времето на хоспитализирането на Навални – Рустам Агишев. Той беше завеждащ на отделението по травматология и ортопедия. Като причина за смъртта му се сочат последиците от инсулт, който той е прекарал през декември 2020 г. Агишев беше на 62 години.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html