14 C
София
петък, 18 юни 2021 г.

Новата шефка на ЦИК призна за риск с машинния вот

Акценти

Камелия Нейкова, сн. БНР/БГНЕС Архив

Гласуването с машини крие риск, тъй като е свързано с организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. ЦИК ще положи всички усилия, за да намери ефективните решения да осигури машинно гласуване, както е предвидено от Изборния кодекс, заяви в интервю за БНР новата шефка на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Съхранението на машините за секциите в чужбина е ангажимент на Министерския съвет, който трябва да реши при какви условия и по какъв ред ще стане, уточни Нейкова. Тя прогнозира, че от 300 до 500 нови машини ще бъдат необходими за изборите на 11 юли.

Камелия Нейкова заяви, че от интервю на Димитър Димитров, член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е разбрала, че има проблеми с договора между ЦИК и фирмата, доставчик на машините за гласуване. „Трябва да се установи какви са причините. Това са обстоятелства, които до момента не са известни в публичното пространство“, каза тя и добави, че не би искала да допусне, че това е направено умишлено от предишния състав на ЦИК.

Дали доставчик на допълнителните машини ще бъде същата фирма, която е и досега – „Сиела Норма“, това ще реши ЦИК, уточни Нейкова.

„Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде толкова повишен, че да доведе до невъзможност да се създаде необходимата организация“, каза още Камелия Нейкова, като допълни, че до 15 май трябва да е готово решението на ЦИК за секциите извън страната, което трябва да бъде изпратено и на Министерството на външните работи.

Във връзка със съставите на секционните избирателни комисии в страната и чужбина тя заяви, че ще направи всичко възможно те да бъдат определени така, че да няма сътресения: „След като се определи съставът, само при невъзможност да участва човекът в изборния ден да се правят промени. А не да има хаотични промени, които объркват хората и се създава излишно напрежение“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html