16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

На ВСС му писна от Лозан Панов – 7 години само прави политика

 

Боян Магдалинчев, ВСС, кадър бТВ

Като политическо и деструктивно определи представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев поведението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Пред бТВ Магдалинчев коментира отказа на Панов да подкрепи декларацията на ВСС срещу закриването на специализираните прокуратури и съдилища с мотива, че е „политическа“.

„Политическо е поведението на г-н Панов през целия му седемгодишен мандат, който изтича. Да, неговите тези винаги са политически. Неговото поведение е деструктивно, никога не е било градивно в рамките на този Съвет и в предишния му състав. Той стои зад определени политически партии“, каза Магдалинчев.

Магдалинчев обясни, че ВСС очаква европейска подкрепа за независимостта на съдебната власт. Това заяви в „Тази сутрин“ относно декларацията срещу премахването на специализираните прокуратури и съдилища.

ВСС спря процедурата за избор на специализиран прокурор

Той добави, че с новия правосъден министър Янаки Стоилов са постигнали разбирателство по съдържанието на документа. „Дали тепърва ще се постигне това, което се целеше с този законопроект – ще се види във времето. То мина през правна комисия, но не стигна времето на 45-то Народно събрание да се развият нещата, но политическите сили направиха изявление, че ще продължат да в тази посока“, заяви Магдалинчев.

Представляващият ВСС заяви, че в законопроекта няма обективен анализ на работата на специлизираните съдебни органи. Той допълни, че в момента не може да каже каква част от делата в структурата са завършили с осъдителни присъди.  „10 г., откакто са създадени специализираните съд и прокуратура, но не означава, че делата там са с години“, посочи Магдалинчев и каза още, че не броят, а сложността на делата са определящи.

Според него, ако специализираните структури се закрият, ще се наложи рестарт на ключови дела.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html