15.8 C
София
петък, 19 август 2022 г.

Ангелов атакува новата схема за ковид ваксиниране

кадър БНТ

Доктор Кацаров е достатъчно далновиден и не е късно да поправи грешката си, нека да се преосмисли тази точка 7, тя е в полза на всички. Резултатът ще бъде видим още днес, защото ще падне броят на ваксинираните, а стигнахме до 35 000-40 000. Аз прогнозирам, че сега ще стигнем до много по-малки числа във ваксинационния процес, още по-дълго ще носим маски, ще се отдалечим от колективния имунитет, заяви пред БНТ бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Вчера служебният здравен министър Стойчо Кацаров нареди планът за ваксиниране да се измени и приоритет да се даде на възрастните над 60 години, за да се намали смъртността от вируса.

По думите на Ангелов при сегашните резултати от ваксинационния процес ясно се вижда, че половината от ваксинираните са хора над 60 години, което означава, че не са верни думите на новия здравен министър Стойчо Кацаров.

„Не мога да разбера защо се прави тази промяна. Много е опасно това, което се прави в момента, защото то на практика спира ваксинационния процес и срутва всичко направено до момента. Имаме достатъчно дози ваксини да правим по 50 000-55 000 дози на ден, толкова пристигат от „Пфайзер“ всяка седмица. Много ваксинационни центрове ми се обадиха притеснени затова, че лицата, които са се записали за ваксинация в тези зелени коридори, не попадат в тази възрастова група“, допълни проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че поставените дози ваксина са над 1 милион и 100 хиляди, като едните са с една, другите са с 2 игли.

„Поставените дози ваксина на хора над 60 години са приблизително 550 хиляди. Например един лекар, ако е до 60 години и е здрав, той няма да бъде ваксиниран от понеделник до четвъртък, това значи тази заповед. В други страни започнаха с лекарите, както започнахме и ние, по този начин осигурихме здрави българските медици“, добави проф. Костадин Ангелов.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html