14 C
София
петък, 18 юни 2021 г.

Издадоха неизвестни любовни писма на Екзюпери

Акценти

Издателство Gallimard публикува 170 писма от кореспонденцията на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери до неговата муза, художничката Консуело Сунсин-Сандовал, придружени от собствени рисунки на автора.
Именно в тази кореспонденция се ражда първият проект на изключителния бестселър: „Имаше едно дете, което веднъж намерило съкровище. Но то се оказало трудно за малчугана, чиито очи не могли да го разберат, а ръце – да го държат, и в резултат на това го обзела тъга“. Това писмо с изложението на литературния замисъл Антоан дьо Сент-Екзюпери изпраща до своята любима през есента на 1930 г. от Буенос Айрес, пише БГНЕС.
Те се оженили на следващата година. Оставайки пилот, Сент-Екзюпери отделя много време на литература и журналистика. „В неговите очи писателят не може да бъде просто разказвач на истории, той трябва да бъде в центъра на събитията, казва Ален Вирконделе, изследовател на неговата работа. През 1935 г. в Москва Сент-Екз, както го наричат приятелите му, става единственият чужденец, на когото е позволено да се качи на въздушния гигант АНТ-20 „Максим Горки“. Година по-късно той докладва от Мадрид за испанската гражданска война. По време на германското нашествие във Франция той се бие във фронтовата авиация, но след окупацията на страната е демобилизиран и заминава за Ню Йорк.
През пролетта на 1943 г. писателят и неговата муза отново са изправени пред раздяла. Сент-Екзюпери настоява да се върне във френската армия. „Голяма утеха в настъпилата за мен самота“, признава Консуело, „беше първото ти голямо писмо, в което съжаляваш, че „Малкият принц“ не е посветен на мен… Толкова се страхувам да не изчезна от сърцето ти“. „Консуело, скъпа, моли се за стареца, който се бие въпреки сивата си брада“, утешава я той през юли 1944 г.
В края на юли 1944 г. майор Антоан дьо Сент-Екзюпери излита от авиобаза в Корсика. Той трябва да направи снимки в навечерието на десантна операция в южната част на Франция. Мисията била тайна, малцина знаели за датата на операцията. Полетът над Средиземно море отнел няколко часа, а двумоторният самолет бил невъоръжен.
Фрагменти от самолета Lightning, изчезнал в географската ширина над Марсилия, бяха извадени от морето едва през 2003 година. Пет години по-късно бившият пилот Хорст Риперт признава пред репортери, че на 31 юли 1944 г. той е свалил самолет именно в района, където се е намирал френският пилот, и е видял падането му.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html