13.8 C
София
вторник, 21 септември 2021 г.

Испания може да загуби 12 милиона британски туристи

Испания може да загуби милиони британски туристи, след като страната отново остана извън т.нар. „зелен списък“, публикуван от правителството на Великобритания. Списъкът включва безопасни държави, до които на британските граждани е позволено да пътуват, без след това да бъдат поставени под карантина. Туристическият сектор в Испания е притеснен, защото се очакваше поне Балеарските и Канарските острови да бъдат обявени за безопасни заради ниското ниво на заболеваемост в тези автономни региони.

Веднага след като стана ясно, че Испания не е сред 12-те държави в „зеления списък” на Великобритания, до които след 17-ти май можеше да се пътува без карантина на връщане, правителството на Педро Санчес поиска списъкът да бъде преразгледан на базата на регионалните показатели за развитието на пандемията, а не на осреднени общи. Туристическият бранш се надяваше това да стане при обновяването на списъка с безопасни държави, но за втори път Испания остана извън него, което означава, че може да загуби над 12 милиона британски туристи до края на годината, заради изисквания за няколко отрицателни PCR теста и карантина.

Преди пандемията само Канарските и Балеарските острови приемаха общо около 5 800 000 британски туристи между юни и декември и още 7 милиона почиваха на Иберийския полуостров.
Сега дори Португалия, единствената държава в ЕС, която Борис Джонсън смяташе за безопасна е изключена от „зеления списък” заради опасността от мутации на индийския вариант на Ковид-19.
Въпреки това испанското министерство на туризма обяви, че отново ще се опита да преговаря за включването на отделни автономни региони в него, където заболеваемостта е много ниска.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html