34.4 C
София
събота, 31 юли 2021 г.

Безредици и палежи след убийство на чернокож в Минеаполис

 

Минеаполис посрещна втора поредна нощ на насилствени протести след убийство на чернокож от полицията. Това се случва около година след смъртта при полицейски арест на Джордж Флойд, който бе превърнат в символ на полицейското насилие и расовото неравенство в страната.

В четвъртък Уинстън Буги Смит младши открил огън по двама полицаи, които дошли да изпълнят заповед за неговото задържане. След това полицаите го застреляли в паркирана кола.Той е баща на три деца и е имал доста разправии с полицията.

Заповедта за ареста на Смит е издадена, защото той не се явил на 19 май на съдебно заседание, на което трябвало да бъде произнесена присъдата срещу него за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, пише в. „Ню Йорк пост“. Мъжът бил пледирал виновен по повдигнатото му обвинение.

През 2017 г. Смит бил осъден за грабеж при утежняващи вината обстоятелства и нямал право да притежава огнестрелно оръжие. Ако е бил задържан жив, мъжът е можело да бъде върнат обратно в затвора. Смит е бил задържан общо няколко пъти за различни нарушения, пише „Ню Йорк пост“.

Протестите след смъртта на 32-годишния чернокож са прераснали в безредици, нападения, палежи и увреждане на собственост.

Арестувани са девет души.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html