15.2 C
София
петък, 18 юни 2021 г.

Тестват машинно гласуване в три софийски района

Акценти

сн. БНР/БГНЕС Архив

ЦИК ще проведе днес експериментално гласуване с машини в три района на София – „Люлин“, „Триадица“ и „Подуяне“. Инициативата дава възможност на гражданите на столицата да пробват как се гласува с машини близо месец преди официалния вот на 11 юли.

Гласуването е анонимно и в него не се предвижда избирането на реални партии и коалиции.

То ще се проведе от 10 ч. в 22-ро училище в район „Триадица“, от 11 ч. в 143-то ОУ в район „Подуяне“ и от 12 ч. в 37-мо училище в „Люлин“.

Досега проведените експерименти в Доброславци и Сливница показаха, че избирателите гласуват средно за минута и девет секунди, по-бързо се справят жените, хората с висше образование, както и тези, които вече имат опит с машинно гласуване от вота на 4 април.

Експерименталните гласувания показаха още, че повече време е нужно на хората над 70 години и за тези с по-ниско от средното образование.

„Комисията стигна до извода, че са необходими още тестове, за да могат да бъдат потвърдени или отхвърлени хипотезите, които могат да се направят въз основа на проведените избори. Опитът на страни като Индия, Бразилия, които отдавна го въвеждат, също показва, че независимо от образователното равнище всеки човек би могъл с малко опит да добие увереност, когато гласува по този начин. Въпросът е, и това е наша отговорност, да се справим добре с този първи случай на масово въвеждане на машини за гласуване, на машинен вот, защото той ще затрудни в най-голяма степен избирателите в сравнение с всеки следващ избор“, коментира заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html