14 C
София
петък, 18 юни 2021 г.

Защо след 40 години опити все още няма ваксина срещу вируса на СПИН

Акценти

 

Преди 40 години изследователите описват загадъчни случаи на петима гейове, които се разболяват от пневмония, причинена от бактерията Pneumocystis carinii. Двама от петимата мъже вече били починали.

Този тип пневмония обикновено засяга само лица, които са силно имунокомпрометирани, пишат изследователите в седмичния доклад за заболеваемостта и смъртността на 5 юни 1981 г. Учените скоро ще открият, че болест, която ще стане известна като СПИН, опустошава имунната система на мъжете.

Силно увеличена снимка на ХИВ вируса

Три години по-късно учените прехвърлят вината за СПИН върху вирус, наречен ХИВ, или човешки имунодефицитен вирус. По време на пресконференция през април 1984 г. министърът на здравеопазването и социалните услуги заявява, че ваксината за изграждане на защита срещу вируса ще бъде готова за тестване в рамките на две години, като обещава, че защитата е на път.

Все още чакаме.

Междувременно пандемията на ХИВ, която вероятно започва в Конго през 20-те години, доведе до опустошителни загуби. Над 75 милиона души са заразени по целия свят към края на 2019 г. Приблизително 32,7 милиона души са починали.

Този данък несъмнено би бил много по-висок, ако не беше напредъкът в антивирусните лечения, които могат да попречат на заразените хора да умрат от ХИВ и да предадат вируса на други. Към днешна дата само трима души са победили ХИВ инфекцията. За повечето това продължава цял живот.

И парите също са проблем. Липсата на ефективна ваксина срещу ХИВ е в ярък контраст с ваксините COVID-19, за които бе необходима по-малко от година. За разработването на ваксини срещу COVID-19 „парите се изсипаха, което беше правилното нещо“, казва Сюзън Зола-Пазнер, имунолог от Медицинското училище в Ню Йорк. Финансирането на изследванията за ваксини срещу ХИВ се извършва на петгодишни вноски, което затруднява разпределянето на парите по ефективен начин за изваждане на ваксината. И все пак този поток на финансиране позволи напредък в изследванията на ХИВ, което отчасти позволи бързия успех на множество ваксини срещу COVID-19.

Например технологията зад COVID-19 на Johnson & Johnson е разработена за първи път като стратегия за борба с ХИВ, тъй като предизвиква силен имунен отговор. Изстрелът използва вирус на обикновена настинка, който е променен, така че вече не причинява болести. Този носител предоставя инструкции на клетките да направят вирусните протеини, необходими за обучение на имунната система да разпознае нашественика. Johnson & Johnson’s COVID-19 ваксината използва вирус, наречен аденовирус 26; първите кандидати за ваксина срещу ХИВ са използвали аденовирус 5.

За съжаление, клинично изпитване за тестване на HIV ваксината показа, че участниците, които вече са били естествено заразени с аденовирус 5, са по-склонни да се заразят с HIV. Изследователите спряха процеса. Те спекулираха, че тези участници са по-податливи на ХИВ, защото вече имат имунитет към аденовирус 5 и това намалява ХИВ-защитните реакции от ваксината.

Едно от основните предизвикателства е огромното генетично разнообразие сред вирусите на ХИВ, заразяващи хора по света. Подобно на коронавируса, който има варианти, които са по-трансмисивни или способни да избегнат части от имунната система, ХИВ също има варианти. Но „това е напълно различен свят за ХИВ“, казва Морган Роланд, вирусолог във Военната програма за изследване на ХИВ в Изследователския институт на Уолтър Рийд в Силвър Спринг, Мичиган.

Това е така, защото вирусът прави нови копия на своя генетичен план с шеметно бърза скорост, генерирайки десетки хиляди нови копия всеки ден от един човек, казва Роланд. Всяко от тези нови копия носи средно поне една уникална мутация. В течение на години един човек може да носи безброй варианти в тялото си, въпреки че само няколко избрани варианта могат да бъдат предадени на други. Основният проблем, който тези варианти поставят за ваксините, е, че някои мутации са в части от вируса, които имунната система има тенденция да атакува. Такива промени по същество могат да помогнат на вируса да премине инкогнито.

Добрите ваксини трябва да предизвикат имунен отговор, способен да се справи с това голямо разнообразие, за да осигури широка защита срещу инфекция. Нещо повече, вирусът прилага множество тактики, за да се скрие от имунната система. Една тактика, която вирусът използва, е да покрие части от повърхността си в плътен слой захарни молекули. Много от тези повърхности биха били основните мишени на имунните протеини, наречени антитела, които се закрепват върху вирусни частици.

Тялото разпознава тези захари като „себе си“, казва Бартън Хейнс, имунолог от Института за човешки ваксини в Университета Дюк. „По принцип това, което вирусът казва на имунната ни система, е „Разбира се, че можете да направите защитен имунен отговор.“ Но те се възприемат като прегради и се елиминират. Това означава, че тялото не може да се бори с вируса толкова ефективно. Може би най-голямото препятствие обаче е доживотният характер на инфекцията.

Много вируси изчезват от тялото, след като имунната система се бори с тях. Но ХИВ има способността да вмъква своя генетичен план в ДНК на гостоприемника, създавайки скрит резервоар в имунните клетки, наречени Т-клетки, които обикновено се борят с инфекциите.

Този резервоар прави вируса невидим за имунната система. След като вирусът обитава новото си скривалище, имунната система не може да го унищожи, нито медикаментозното лечение. Това означава, че „трябва да имате защитен имунитет там в деня, в момента на предаване“, казва Хейнс. „Ако имунната система не се отърве от вируса в рамките на 24 часа, вирусът е победил.“

Повечето ваксини не генерират този тип стерилизиращ имунитет, който спира инфекцията да не се случва при повечето хора, които получават ваксината. Вместо това изстрелите са по-склонни да попречат на хората да се разболеят тежко. Много ваксини COVID-19 например са много ефективни за предотвратяване хората да развият особено тежки симптоми.

Но някои ваксинирани хора все още могат да се заразят с коронавирус. Това не е вариант с ХИВ, тъй като той никога не напуска тялото, казва Зола-Пазнер. „Това е съвсем различна лента, която трябва да прескочим за ваксина срещу ХИВ.“

 

ScienceNews

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html