14 C
София
петък, 18 юни 2021 г.

Как книгите сближават България и Северна Македония

Акценти

Виктор Стоянов, фондация Македония, кадър БНТ

В Република Северна Македония има рефлекс да се противопоставят на всякаква форма на българска култура и на споменаване на името българи и български книги, смята председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов.

В интервю за БНТ той посочи, че по отношение на книгите от българска страна има пробив. Изготвена е разпоредба с Агенция „Митници“ на Република Северна Македония, в резултат на което са дарени близо 9000 книги от него самия, фондация „Македония“ и над 700 българи, които са се включили в инициативата. Тези книги са достигнали до конкретни семейства в Република Северна Македония, които изявяват желание да ги получат.

Виктор Стоянов отбеляза, че спирането на книгите на границата на Република Северна Македония преди няколко месеца не ги е разколебало, и заяви, че кампанията ще продължи, „докато достигнем до всички, които искат да имат поне една българска книга“.

За желаещите да се научат да четат на български и да познават книжовния български език, фондация „Македония“ подготвя видео с изработен от лингвист от БАН текст за разликата между българския книжовен език и македонска норма „и по-конкретно шестте букви – коя на коя отговаря, за да е по-лесно за обществото там да четат и разбират български“, обясни Стоянов.

Напрежението между нас и македонците основно се дължи на формата на държавен шовинизъм, която упражнява Република Северна Македония и възпитание в шовинимъм дори на децата. В училищата там се учи, „че българите сме окупатор, който в продължение на три години едва ли не е избивал македонското население“, обясни той и историята съзнателно се изкривява.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html