14 C
София
петък, 18 юни 2021 г.

Огнян Минчев: У нас винаги някое завистливо, озлобено човече се дразни от успелия и уважаван от обществото човек

Акценти

Огнян Минчев.

Огнян МИНЧЕВ
Две неща са за отбелязване в скандалния факт на неблагодарното пенсиониране на проф. Кантарджиев.
Първо, това е човек с наистина огромен принос в управлението на антиепидемичните мерки в България. Да, българската държава е организационно слаба. Да, политическите решения, свързани с пандемията бях противоречиви и спорни. Експертите на Националния щаб, сред които проф. Кантарджиев направиха всичко по силите си за да компенсират тази институционална и политическа противоречивост. На тези хора трябва да свалим шапка! Трябва да им благодарим. Това е човещината, благодарността, справедливостта – когато получиш нещо, да кажеш „благодаря ти“! Не да кажеш по бай Ганьовски – „тоя ли бе, не го ли знам аз него каква е стока…“
Затова днес е разделното време, в което почтените хора казват публично: „Благодаря ви проф. Кантарджиев! Благодаря!“

Проф. Тодор Кантарджиев

Второ, повечето значими изследователи на българската народипсихология и душевност са единодушни, че притежаваме неблагоприятните черти на масова завист и масова нетърпимост към успелия човек. А успелият човек в повечето случаи е заслужил за обществото човек. Дори когато се е грижил само за себе си – да забогатее, да успее, да се издигне – той по пътя си неизбежно е правил неща И в полза на обществото, които заслужават похвала и благодарност. (Друг е въпросът, че може да е правил и много недостойни неща.) Толкова повече заслужава похвала и подкрепа човекът, който с живота си, с работата си, с резултатите от нея е дал на обществото значими блага, от които се ползват всички. Какъвто е случаят с проф. Кантарджиев.

Стойчо Кацаров, временен министър

Ама не! У нас винаги ще се намери някое завистливо, озлобено човече, което се дразни от успелия, от допринеслия, от уважавания и оценявания от обществото човек. Ще се постарае да го подхлъзне, да го удари в гръб, да му отмъсти за собствената си несъстоятелност. Пази Боже, когато такова човече получи власт. А в България такива човечета с предимство идват на власт.
Затова сме на тоя хал, между другото…
От ФБ профила на доц. Минчев. Заглавието е на редакцията
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html