15.2 C
София
петък, 18 юни 2021 г.

Съмнителни бизнес връзки между двама служебни министри

Акценти

Кирил Петков и Асен Василев с призив да се поръчат 8 млн. теста, за да спасим икономиката

Образованието в чужбина не е единственото общо между служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, твърди в свой материал сайтът tribune.bg. Запознати с обвързаностите на двамата са предоставили изключително интересни данни от 2013 година. Става дума за скандални сделки и съмнения за корупция с главни действащи лица двамата настоящи министри и техни приближени. Оказва се, че в качеството си на служебен министър на икономиката Асен Василев издава на дружеството на своя приятел Кирил Петков (настоящ министър на икономиката) сертификат за право на строеж върху недвижими имоти държавна собственост – за изграждане на сгради в промишлена и бизнес зона.

 

Сделки по “харвардски”…

 

През 2013 година сегашният финансов министър Асен Василев е назначен за служебен министър на икономиката. На 29-ти май 2013 година Василев издава сертификат за инвестиции клас “Б” на дружество “Волаком” АД, чийто изпълнителен директор е…Кирил Петков. В момента министър на икономиката в служебния кабинет на Румен Радев. Близкото приятелство между двамата е известно и тогава, което поставя много въпроси относно спазването на законовите и институционалните процедури, задължителни за издаване на разрешителни за строеж. Сертификатът на дружеството, ръководено от Кирил Петков, е подготвен от Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Малка подробност е, че Борислав Стефанов е кум на… Кирил Петков. На база на издадения сертификат е сключен договор с дружеството, ръководено от Петков. В резултат на това Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД (дружество към Министерство на икономиката) е учредила в полза на „Волаком“ АД множество сервитути (право на строеж) върху недвижими имоти държавна собственост за изграждане на сгради в промишлена и бизнес зона.

Интересното в случая, е че по време на реализирането на сделката с „Волаком“ АД директор на Национална компания “Индустриални зони” (НКИЗ) е Валери Андреев, а сделката се случва чрез предварително уреден търг.

 

Кой е Валери Андреев?

 

Валери Андреев, който съдейства за реализирането на сделката с „Волаком“ АД, в момента има договор към Министерството на икономиката (МИ). Назначен е като съветник и член на комисиите за проверка на търговските дружества от системата на МИ от … министър Кирил Петков. Излиза, че прясно назначеният в Министерството на икономиката Валери Андреев е този, който трябва да ревизира Националната кампания “Индустриални зони”, в чието ръководство е бил през 2013 година. С други думи: Валери Андреев трябва да провери законосъобразността на собствените си действия в сделка от 2013 година с дружество на Кирил Петков-негов пряк началник и настоящ министър…

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html