30 C
София
вторник, 16 август 2022 г.

Путин: С Байдън говорехме на един език, но това не значи любов

С Байдън говорихме на един език, но това не значи да се закълнем във вечна любов. Това заяви руският президент Владимир Путин след среща с американския си колега в Женева, на която бяха обсъдени голяма група от разнообразни въпроси. Той акцентира, че в САЩ има както противници, така и привърженици на развитието на отношенията с Руската федерация и е трудно е да се каже кои сили ще надделеят. Руският президент Владимир Путин сподели впечатленията си от Джо Байдън. Според руския лидер той е много конструктивен, уравновесен и опитен събеседник.
„По мое мнение като цяло говорихме на един език, но това изобщо не означава, че трябва непременно да погледнем в душите си, в очите си, и да се закълнем във вечна любов и приятелство. Съвсем не“, каза лидерът на руската държава.

Русия и САЩ удължават договора СТАРТ-3 за 5 години. Както САЩ, така и Русия са особено отговорни за стратегическата стабилност в света, допълни руският президент „Съединените американски щати и Руската федерация носят специална отговорност за стратегическата стабилност в света, изхождайки най-малко от факта, че ние сме двете най-големи ядрени сили: по отношение на броя на боеприпасите, бойните глави и по количеството доставки, като и по отношение на нивото на качеството на съвременните ядрени оръжия“, каза Путин.

Той засегна и темата на загрижеността на Вашингтон, че Москва е ангажирана с милитаризация на Арктическия регион. По думите му там се възстановява инфраструктура, която някога е била напълно унищожена. Путин акцентира, че Русия възнамерява да се придържа изцяло към всички норми на международното право по отношение на Северния морски път. Той отбеляза, че Русия има суверенното право да не допуска кораби във вътрешните води на Северния морски път, но не злоупотребява с това. Путин отхвърли твърденията за „непредсказуема“ външна политика на Русия, като отбеляза, че Москва се държи подобаващо. „Що се отнася до връщането на посланиците на работните им места, съответно в Москва на американския посланик и във Вашингтон на руския, ние се съгласихме, че този въпрос е решен“, каза руският президент Конкретните дати не се уточняват. По време на срещата страните са обсъдили нерешени двустранни въпроси, стратегическата стабилност и регионалните конфликти, както и въпроси за информационната сигурност и борбата с киберпрестъпността.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html