24.8 C
София
петък, 19 август 2022 г.

Португалски министър: Македонският език е бил част от българския, в Скопие гневни

Правителството в Скопие проверява как се е стигнало до изявлението за същността на македонския език, което португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш направи пред БНР и други медии, предаде агенция МИА.

Снимка Интернет

Закариаш изрази надежда, че Словения, която поема ротационното председателство на Евросъюза от 1 юли, ще помогне да бъде намерено решение на проблема, породен от ветото на България върху началото на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз:

„Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език, и културните измерения на двете страни“.

След това изявление на Ана Паула Закариаш властите в Скопие заявиха, че моментът е крайно чувствителен и европейските представители трябва да се въздържат от квалификации по въпроси на България и Северна Македония, които не познават.

По-рано македонският премиер Зоран Заев приветства усилията и предложенията на португалското председателство, като заяви, че в преговорната рамка е записано, „преводът на законодателството и правните актове на ЕС ще е на македонски език“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html