-4.1 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

Започва нова мащабна експедиця заради изчезващите останки от „Титаник“

„Титаник“ изчезва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Легендарният океански кораб, потънал след сблъсък с айсберг, бавно се разгражда – появяват се все повече пробойни в корпуса, „гарвановото гнездо“ вече не съществува, а парапетите на палубата всеки момент може да рухнат.

В надпревара с неизбежното, експедиция на компания за подводни операции тази седмица започва работа по годишното обследване и опис на разпадането на кораба. С помощта на богати туристи експертите се надяват да научат повече за плавателния съд, както и за подводната екосистема, която пораждат потъналите кораби.

„Океанът си взема своето и трябва да го документираме, преди да изчезне или да стане неразпознаваем“, каза Стоктън Ръш, президент на компания „ОушънГейт Експедишънс“, в петък от борда на кораб, отправил се към мястото на потъване на „Титаник“ в северната част на Атлантическия океан.

Океанският кораб от 109 години става жертва на дълбоководни течения и на бактерия, която се храни с десетки килограми желязо всекидневно. Има прогнози, че корабът може да изчезне в рамките на няколко десетилетия.

Откакто корабът е открит през 1985 г., тридесетметровата предна мачта е рухнала. „Гарвановото гнездо“, откъдето морякът, който бил на вахта, се провиква „Айсберг право по курса!“, вече е изчезнало. А ютът се е прегънал.

Експедиция през 2019 г. установи, че ваната от капитанската каюта също е изчезнала.

Компанията е оборудвала подводен апарат от въглеродни влакна и титан с камери с висока разделителна способност и сонари, каза Ръш. Документирането на разграждането ще помогне на учените да прогнозират съдбата и на други потънали в дълбоки води кораби, включително и на такива, потопени през световните войни.

Компанията ще документира и морския живот в района.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html