-8.1 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Питбул уби стопанката си в ботевградско село

Трагедия в ботевградското село Литаково – домашно куче от породата питбул уби възрастната си стопанка. В късния следобед вчера съсед на 88-годишната Йорданка сигнализирал кмета на селото, че с нея се е случило нещо лошо.

„Съседката е извикала два или три пъти „не, не“ и от един път всичко е притихнало, видях едно куче, черно на цвят, което се движеше нервно, чехлите ѝ бяха на разстояние една от друга“, обяснява кметът на селото Пешо Петков.

Стопанката обаче не се виждала, не отговаряла и не телефонните обаждания. Тогава кметът повикал полицията. Кучето било примамено до входната врата и после уловено с примка. Когато влезли в двора, униформените и спешните медици се натъкнали на ужасна гледка. Жената била открита мъртва с ухапвания по шията и лицето.

Съседите коментират, че най-вероятно животното е побесняло в адската жега. „Съседите казаха, че редовно е пускала кучето из двора, което значи, че му е имала доверие, може би не е пило вода целия ден“, коментира Анелия Виткова от Контрол по сигурността и обществения ред.

Питбулът е бил упоен от общинските служители по сигурността и вече е на отговорно пазене в полицията. Каква ще е съдбата му, ще преценяват разследващите и съдът. Кучето не е било регистрирано. Стана ясно, че нито едно домашно куче в селото няма регистрация.

В България и по света има много случаи на убити от желязната захапка на питбули. Появяват се и искания да се забрани отглеждането им.

Породата е получена на територията на Америка чрез кръстосване на булдог и стафордширски териер. Първоначално представители на този страшен вид бяха извадени за борба с кучета. Поради прекомерния характер на агресията американските питбултериери са забранени в някои страни от Европейския съюз.

По едно време питбулите били преследвани от американския закон. За размножаването на тези животни техните селекционери получиха тежки наказания.

Преследването на кучета от тази порода е било подхранвано само от снимки, изобразяващи хора, които са били жестоко разкъсани на парчета, смятат защитници на породата. Но са документирани истински трагедии с нападнати от питбули хора, където породата не е забранена.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html