-3.6 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

Мощен взрив и пожар в най-голямата румънска петролна рафинерия на Черно море

Експлозия избухна в рафинерията „Петромидия“, разположена в румънския град Нъводари на брега на Черно море на 25 километра северно от пристанище Констанца. Петима души са ранени, а един работник загина. Министърът на околната среда Барна Танцос предупреди, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо, предадоха румънски медии в петък.

Висок стълб черен дим може да се види от плажовете на курорта Мамая, близките градове, дори и от самата Констанца.

Зоната на експлозията е отцепена, има висока опасност от експлозии и нов пожар. Има официално предупреждение към хората, живеещи в радиус от 1 километър, да останат по домовете си и да не отварят прозорците.

Пожарът е избухнал в инсталацията за хидрофиниране на бензин – дизел, след като се е запалил газов компресор, посочва Replica Online. По информация на румънската медия 6 души са ранени, единият от които с изгаряния на дихателните пътища и около 45% върху повърхността на тялото. Друг човек е изчезнал и по-късно бе съобщено, че не е намерен мъртъв. Изпратени са 8 пожарни, 8 линейки и едно мобилно интензивно отделение и медицински хеликоптер.

Според първоначалните оценки облакът дим се движи към морето, а не към вътрешността. Очаква се вятърът да запази посоката си, да е слаб, а вечерта се очакват валежи, добави министърът. Той отбеляза, че на място има мобилна лаборатория за наблюдение на качеството на въздуха. Видеоклипове показват плажуващи по румънското Черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак черен дим.

„Петромидия“ е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца. Тя е собственост на „КазМунайГаз Интернешънъл Груп“ (известна преди под името „Ромпетрол Груп“), която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания „КазМунайГаз“, посочва БГНЕС.

„Ромпетрол България“ е част от КМГ Интернешънъл (известна преди под името „Ромпетрол Груп“). Активното развитие на „Петромидия“ я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море. Капацитетът на рафинерията е 4.8 млн. тона петрол годишно.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html